Centar izvrsnosti


Misija Centra je da istraži, razume i objasni fizičke osobine materijala pogodnih za tehnološke i medicinske primene, kao i da učestvuje u širenju znanja kako na regionalnom, tako i na evropskom nivou. VINCENT je određen da bude osnova za tekuće i naredne nacionalne R&D Programe za nove materijale i da predstavlja „centar gravitiranja“ za sve istraživače u ovoj oblasti, ne samo na nacionalnom, vec i regionalnom i internacionalnom nivou.

Centar je osnovan kao deo „Vinča“ Instituta, od strane srpskog Ministarstva za nauku i zaštitu životne sredine, a dalje je bio finansiran preko FP6 Programme Priority FP6-2002-INCO-WBC/SSA-3 , naziv projekta „Increasing research excellence, industrial utilization and education of the public by reinforcing National Centre for knowledge-based materials in Serbia and Montenegro“.

Nedavno je MAGBIOVIN projekat VINCENT centra podržan od strane Evropske komisije. Dodeljena su mu sredstva (2.4 miliona eura) u okviru (FP7-ERAChairs-Pilot Call-2013) poziva.

Glavni ciljevi rada Centra su:

  • Razvoj savremenih trendova u nauci o materijalima podizanjem nivoa istraživačkih potencijala VINCENTA, kao i upotpunjavanjem i nadgradnjom neophodne opreme.
  • Podizanje nivoa obaveštenosti i znanja potencijalnih korisnika u Srbiji u oblasti razvoja multifunkcionalnih materijala. Ciljne grupe su institut, univerziteti, ostali instituti i veće kompanije iz zemlje.
  • Jačanje kompetitivnosti Centra kroz saradnju i umrežavanje sa Evropskom naučnom zajednicom, prihvatanje vodećih naučnika iz inostranstva i poboljšavanje kvalifikacija stručnjaka za razvoj istraživanja i tehnologije.

Konkretni ciljevi:

  • Promovisanje istraživanja novih materijala u zemlji
  • Podrška obrazovanju mladih naučnika i istraživača